Wielkość opon przód/tył ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • simon1979
    Classic
    • 2007
    • 21

Przeczytałem setki postów łacznie z ostatnimi na forum i ni huhu :evil:

Pytanie jest banalnie proste i sądzę że wielu z Was powie: boże znowu !!! :|
    ale oprócz jałowych dyskusji na temat tego, że głośniki z tyłu nie mają sensu, nikt nie dał konkretów.

Otóż konkretnie:
    Jakie są wymiary głośników z tyłu do O2
    - średnica i głębokość (midbasów) ?? (czytałem: 13 ?? 16,5 ?? średnicy)
    - wysokotonowe

(chcę iść do sklepu i sobie wybrać - przed rozbieraniem drzwi)

Please ..zlitujcie sie i bez daremnych polemik (warto - nie warto) :shock:
  • margra
    Drive
    • 2006
    • 57

Witam
    Problem raczej nietypowy i nie udało mi się znaleźć w starych postach, więc zapytam.

Niedawno zakupiłem Octavię, ale tylko z trzema oponami letnimi. Na domiar złego to Goodyear Excellence i dokupienie czwartej (używanej, żeby się za dużo nie różniła) graniczy z cudem (myślaem, że się udało, znalazłem na allegro, kupiłem, zapłaciłem, czekałem... . Dziś (po 10 dniach) przycisnąłem typa, dlaczego jeszcze nie mam swojej opony, a on mi zeznł, że jej nie ma i nie wyśle.
    Mam rozmiar 205/60/15 i zastanawia mnie, czy zalożenie na tył opon (oczywiście dwóch) innej firmy w tym samym rozmiarze nie wpłynie na pracę systemu ASR. Niby w tym rozmiarze powinny mieć taką samą wielkość, ale znając życie to będzie kilka milimetrów różnicy. Czy taka niewielka różnica może mieć znaczenie dla ASR?
    Może ktoś ćwiczył już temat różnych opon przód/tył i podzieli się spostrzeżeniami. Dwóch Goodyearów ze względu na cenę wolałbym nie kupować w trzy tygodnie po wyczerpującym nieco finansowo zakupie samochodu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

no ale to nie będą różne rozmiary, tak samo pewnie różnią sie wielkością opony tej samej marki\modelu IMHO.
      ja bym sie nie przejmował, chociaż idealnie byłoby gdyby były 4 takie same, ale to nie ze względu na wielkość.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Jackal
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2004
        • 758

Najważniejsze żebyś na każdej osi miał taka sama parę... jeżeli będziesz miał 1 opone inna ta sie policja może przyczepić.
        bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
        Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
        Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• margra
          Drive
          • 2006
          • 57

Zamieszczone przez Jackal
          Najważniejsze żebyś na każdej osi miał taka sama parę... jeżeli będziesz miał 1 opone inna ta sie policja może przyczepić.
          Dwóch różnych na jednej osi to ja nie biorę w ogóle pod uwagę. Coprawda da się z tym jeździć (jechałem kiedyś na zapasowej z tyłu z Pragi do Warszawy bez jakichś negatywnych objawów), ale teoretycznie to się może zemścić w czasie jazdy.

Komentarz

• -Piotr-
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1018
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W czasie jazdy nic by się zbytnio nie działo. Podczas hamowania na mokrej nawierzchni mogło by dojść do nieoczekiwanych zachowań samochodu.
            Jak pisali przedmówcy, dopuszczalny jest mix opon tył - przód. Przy tych samych rozmiarach opon, ale różnych producentach p/t nie przejmował bym się zagadnieniem różnic tolerancyjnych.
            O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
            KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
            O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Masmo
              L&K
              • 2005
              • 1145

Re: Wielkość opon przód/tył ?

Zamieszczone przez margra
              ..Mam rozmiar 205/60/15 i zastanawia mnie, czy zalożenie na tył opon (oczywiście dwóch) innej firmy w tym samym rozmiarze nie wpłynie na pracę systemu ASR. ...
              Czym Ty się przejmujesz? ASR działa tylko na dwa (napędowe koła). Jeśli jest duża rożnica w przyczepności to lepiej lepsze z tyłu. Generalne wyluzuj się. Kup jedną nową tego samego typu i wrzuć z prawego przodu z najlepszą w parze na przedniej osi. No chyba że twoje mają bieżnik poniżej 5 mm. Wtedy kupiłbym dwie nowe.
              Generalnie rożnica w wielkości kół przód tył ma znaczenie tylko w autach 4x4.
              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• margra
                Drive
                • 2006
                • 57

Zamieszczone przez Masmo
                Czym Ty się przejmujesz? ASR działa tylko na dwa (napędowe koła). Jeśli jest duża rożnica w przyczepności to lepiej lepsze z tyłu.
                Działa na przednie, ale czuniki prędkości to chyba wykorzystuje ze wszystkich i zastanawiałem się, czy minimalne różnice prędkości obrotowej z przodu i z tyłu nie zgłupią ASRa i nie zinterpretuje tej sytuacji jako poślizg. Z drugiej jednak strony raczej nie może być aż tak czuły, żeby przy kilku milimetrach różnicy zaczął działać, bo różnica w prędkości kątowej koła będzie minimalna.

Jakoś zawsze wyznawałem zasadę, że lepsze z przodu ze względu na napęd i rozdział siły hamowania - bardziej hamuje przód.

Poprosiłem o sprawdzenie ile jest bieżnika i jeśli jest z 6mm to kupię jedną nową.

Komentarz

• tomi98
                  Rider
                  • 2004
                  • 564

mam dwie oponki do sprzedania w dobrej cenie 165 za komplet

Komentarz

• Masmo
                    L&K
                    • 2005
                    • 1145

Zamieszczone przez margra
                    ....czy minimalne różnice prędkości obrotowej z przodu i z tyłu nie zgłupią ASRa i nie zinterpretuje tej sytuacji jako poślizg. Z drugiej jednak strony raczej nie może być aż tak czuły, żeby przy kilku milimetrach różnicy zaczął działać, bo różnica w prędkości kątowej koła będzie minimalna....
                    Napewno na ASR nie wpłynie! Na łuku też masz różnice w prekościach obrotowych kół... ASR zadziała dopiero by dość konkretnej różnicy.
                    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• margra
                      Drive
                      • 2006
                      • 57

Zamieszczone przez tomi98
                      mam dwie oponki do sprzedania w dobrej cenie 165 za komplet

http://moto.allegro.pl/item172904185...nio_2szt_.html
                      A gdzie jest haczyk ??

Interesujące - możesz napisać coś więcej - czy nie wyząbkowane, nie popękane, czy nie eksploatowane ekstremalnie, itp ??
                      Przypuszczam, że jak na forum dajesz linka to wszystko z oponami w porządku.

Jutro dowiem się jak wyglądają moje dwie pozostałę opcje i dam znać.

Pozdrawiam

Komentarz

• tomi98
                        Rider
                        • 2004
                        • 564

szczegóły na priva

Komentarz

Pracuję...